Něco o pivu, které čepujeme
Starobrno spojuje moderní technologie se specifickou českou tradicí vaření piva. Výjimečnou kvalitu a charakter značky zaručuje pečlivý výběr surovin, dvourmutový varný proces a zvláště pečlivě kontrolovaný fermentační proces, který zajistí zachování zbytkových extraktů v našich pivech.
Základem každého piva je ječmenný slad. Pro naše pivo používáme ječmeny z oblasti Hané, které jsou na celém světě považovány za špičkové. Po sklizni se zpracovávají v moravských sladovnách v Kroměříži a Hodonicích.Vzniká tak nejkvalitnější moravský slad, kterého nakupujeme opravdu hodně – k výrobě jednoho půllitru starobrněnského ležáku potřebujeme asi 2000 sladových zrn.
Chmel vtiskne Starobrnu jeho charakteristické vlastnosti, tedy hořkost a aroma. Hořkost způsobují v chmelu obsažené pryskyřice a za aroma jsou odpovědné silice. Používáme nejvyhlášenější chmel na světě – žatecký poloraný červeňák.
Přibližně 90 % hmotnosti piva tvoří voda. My vaříme z kvalitní pitné vody z Březové. Přesnou charakteristiku kvasnic si každý pivovar střeží jako oko v hlavě. Náš vlastní kmen kvasnic je uložen na Vysoké škole chemicko-technologické.